Connection problem

I can only find old post about it and 0 solutions. I almost always have to log in to server like 10 times to connect. Sometimes turning firewall off or antivirus internet protection helps, but other times it does nothing, so it might just be coincidence. When i just brute force it takes anywhere between 8-20 connection attempts to join. Any fixes?

1 Like

Hello @pobao,

Hope you are doing well.

Thank you for bringing this issue to our attention, for which I’d suggest you to kindly go through the troubleshooting steps mentioned on :arrow_double_down:

In case this does not work then please contact our live support through chat by clicking on :arrow_double_down:

That way we can receive the pertinent information to help you with this.

Be sure to have your logs ready in case they ask for them:

Instructions for finding the in-game logs:

  1. Press Windows+R on the keyboard, type %appdata% and press enter.
  2. Open the most recent file from this folder: /AppaData/local/AGS/LogBackups.
  3. Paste the contents of the file into your message.

Hope this helps. :magic_wand:

Hi m8, I am having virtually the same problem, just wanted to know If you fixed your problem and how, pretty please xx

It feels like the canned response is just there now to buy time; there’s too many people seeing this issue for it to be a bunch of individual problems.

Looking at my resource monitor and I can see some connections from NewWorld.exe are unable to resolve hostnames.

and various traceroutes to these 52...* IP addresses are showing a lot of problems INSIDE the AWS network:

traceroute to 52.94.13.88 (52.94.13.88), 64 hops max
  1   172.26.240.1  0.558ms  0.377ms  0.503ms
  2   192.168.1.1  4.737ms  6.324ms  4.808ms
  3   50.46.181.59  5.603ms  9.365ms  4.630ms
  4   64.52.97.28  10.684ms  14.980ms  8.375ms
  5   204.11.64.12  8.865ms  9.141ms  7.457ms
  6   204.11.64.14  6.209ms  5.808ms  8.004ms
  7   137.83.80.245  8.339ms  7.715ms  5.723ms
  8   99.83.112.126  6.140ms  5.357ms  7.659ms
  9   150.222.102.23  13.480ms  7.011ms  6.195ms
 10   52.95.40.87  8.105ms  8.275ms  7.913ms
 11   *  *  *
 12   52.95.40.131  7.011ms  6.842ms  7.866ms
 13   *  *  *
 14   52.95.36.176  145.359ms  144.388ms  145.597ms
 15   52.95.39.196  145.786ms  147.123ms  145.886ms
 16   52.95.39.187  148.987ms  145.448ms  144.196ms
 17   *  *  *
 18   *  *  *
 19   *  *  *
 20   *  *  *
 21   *  *  *
 22   *  *  *
 23   *  *  *
 24   *  *  *
 25   *  *  *
 26   *  *  *
 27   *  *  *
 28   *  *

How long before we get a real update that someone is looking at this from the AWS side, because the New World client is the ONLY thing on my machine that is having problems with connectivity (besides twitter unable to load tweets, but that’s expected right now)

i havent, but since writing this post i almost always log in first try, and even when not it take 4 max. Maybe try writing a problem report post too xD

Hi m8, I am now ok, as I’m no whiz kid at 75 years of age, my son in law, cleared the game cache and verified the files with Steam and now all is ok.

Hello Arkesians,

I am sorry to hear you are still having these connection issues. Please note, if the troubleshooting listed by @ASHISH does not alleviate the issue, the next step is to contact support via the links provided.

Good luck! :wolf: